Vadstena hamn. Slott med anor från Gustav Vasa. En vallgrav. En romantisk park från 1800-talet. Den nya hamnbyggnadens omgivning är full av historia som kräver hänsyn och fingertoppskänsla.

Fakta
Typ: Skiss
Plats: Vadstena hamn
År: 2019
Uppdragsgivare: Statens fastighetsverk
Arkitekt: Sunnerö Architects

Projektet ligger i hamnparken vid Vadstena slott, i ett riksintresse för kulturmiljövård. På gränsen mellan park och kajmiljö ska en ny hamn- och servicebyggnad byggas. Det är en kulturhistoriskt känslig miljö med rötter från Gustav Vasas tid. Hamnparken är från 1800-talet, är en av Sveriges äldsta parker och en del av Vadstenas unika kulturmiljö. Den fungerar även som en stadspark och är en viktig del av Vadstenabornas vardagslandskap. Besökare badar, spelar boll, har picknick men man samlas även i parken för midsommarfirande och andra event.

Gästhamnen ligger i slottets vallgrav är en av Sveriges vackraste platser att ankra vid. Hamnvärdens kontor ska uppgraderas till en byggnad som även innehåller servicefunktioner som toaletter, duschar och en enkel servering. I en tidig dialog diskuterades placering av byggnaden och relationen med slott, park och kaj. Siktlinjer mot slottet har varit viktiga att ta hänsyn till.

Respekt och utveckling har varit ledord för utformningen av utemiljön. Respekt för parkens ursprungliga stil och material men också att utveckla utemiljön mot ett nutida förhållningssätt och användning av kajen där fotgängare prioriteras framför bil. Nya målpunkter sys ihop med ett befintligt gångsystem. Byggnadens alla sidor aktiveras för att undvika att en baksida mot parkens uppstår. Med relativt små medel och rätt materialval kan utemiljön bli oerhört mycket bättre och mer i klang med sitt historiska ursprung.

Hamnen

Parken

Dagens struktur. Otydlig övergång mellan park och pir.

Förslag. Parken och piren knyts ihop till en sammanhängande grönstruktur. Med parkens organiska möte med byggnaden uppstår olika rumsligheter med olika karaktär.

Nya stigar, med formspråk inspirerat av 1800-talets parkideal, leder mot den nya hamnbyggnaden.

Previous
Previous

Liareds askgravplats/Kulturmiljö

Next
Next

Frälsegårdens förskola/Lek och lärande